Op zondag 27 september hadden Gerrit en Guus een rit georganiseerd met als thema de Olie- en Gaswinning in zuid-oost Drenthe en het aangrenzende deel van Duitsland.
Om 10:00 uur was het een drukte van jewelste op de afgesproken plek iets ten noorden van Schoonebeek. 23 auto's langs een landweggetje maakt wel indruk. Na de koffie met koek, geserveerd door Ypie, wilden we vertrekken, maar helaas werd dat vertraagd door enkele technische mankementen.
Toen we uiteindelijk met een auto minder op pad gingen liepen we al snel tegen een wegversperring aan, dus leek het er even op dat er geen zegen rustte op deze rit. Maar nadat iedereen zijn Traction had gekeerd werden we door Gerrit deskundig via de schilderachtige gehuchten Westerse Bos, Middendorp en Oosterse Bos naar Rühlertwist in Duitsland geloodsd. De deskundige rondleiding in het aardolie- en aardgasmuseum werd zeer belangstellend gevolgd. Daarna werden op de parkeerplaats van dit museum de door Guus en Hennie verzorgde lunchpakketten uitgereikt en verorberd.
Na helaas ook van de tweede auto met mankementen afscheid te hebben moeten nemen gingen we op weg naar naar het Emsland Moormuseum in Hesepermoor. 
In het Moormuseum konden we rustig rondkijken. Zowel binnen als buiten was er van alles te zien over het ontstaan en de winning van veen en vanwege het mooie weer hadden diverse deelnemers al snel de weg naar buiten gevonden. En er was ook een terrasje, dus voor elk wat wils.
Van daar uit zijn we weer gezamenlijk een toeristische hoogveenroute gaan rijden langs prachtige wegen.
De route was zodanog gekozen dat we afwisselend prachtige dorpen en natuur zagen en dan weer in aanbouw zijnde olie win installaties en nog knikkende ja-knikkers.
Als afsluiting van de dag hebben we op een mooie locatie in de buurt van Emlichheim nog een drankje genuttigd, waarna we via de grensovergang Schoonebeek weer ieder onze eigen reis naar huis konden aanvaarden.
Gelukkig zijn de Tractions met storingen door de Wegenwacht op gang geholpen, respectievelijk gerepatrieerd en was iedereen dus 's avonds met de Traction weer thuis.
We hebben genoten van een goed georganiseerde en prima verzorgde rit met prachtig weer. ORGANISATOREN BEDANKT.