TAN Afdeling Noord  logoNoord

Op zondag 15 januari hadden veel leden weer de weg gevonden naar de Skûle in Drachten. Na de goede wensen voor het nieuwe jaar en de koffie werd de jaarlijkse Afdelingsvergadering gehouden. Terugblikkend op 2011 kunnen we concluderen dat het een heel erg goed jaar geweest voor onze afdeling. We hebben inmiddels 128 leden, een gestage toename. De nieuwe leden zijn genoemd en voor zover aanwezig konden zijn zich voorstellen. Helaas zijn in 2011 ook 3 leden overleden en die hebben we een momentje herdacht.
De meeste in 2011 georganiseerde evenementen nog beter bezocht dan in de voorgaande jaren. De verschillende organisatoren werden bedankt voor hun geweldige inzet, zo ook de beheerder van het regiomagazijn Marcel Ningen en onze webmaster Koen Hendriks, voor wie weer een bescheiden beloning aan zijn ouders werd meegegeven.
Na de vergadering is het gezellig samenzijn voortgezet onder het genot van een drankje en een hapje.
Libbe en Carla hadden deze middag weer geweldig verzorgd.

Zie voor de een verder verslag van de vergadering onder "regionieuws" en voor de geplande evenementen onder "agenda"

Op 9 en 10 maart 2012 zijn er onder de perfecte reisleiding van Gerrit Jansen 9 Traction liefhebbers vertrokken naar het mooie Reims.
De verse koffie bij vertek deed de dag al goed beginnen en het weertje was heerlijk zonnig. De reis verliep voorspoedig en hapjes en drankjes waren ook aanwezig.
Rond een uur of vier parkeerden we ons busje om de hoek bij het hotel in het centrum van Reims en werd de bagage in het hotel achtergelaten om het centrum te verkennen en natuurlijk even op zoek te gaan naar wat miniaturen in de plaatslijke speelgoedwinkel.
Even later natuurlijk genieten van een wijntje of biertje om later heerlijk te gaan eten in een goed restaurant. Het was heerlijk en gezellig.
Na de nachtrust en een goed ontbijt werd er koers gezet in de richting van het beursterrein.
Een mooi parkeerplekje nabij de ingang en een redelijke rij bracht ons al vlot het terrein op waarna we ogen te kort kwamen met al die onderdelen en expositie. Het was lekker druk en sfeervol. Miniaturen in overvloed en veel prijzige trapauto’s. Onderdelen werden ook wel gekocht en het paste allemaal mooi in de bus.
Na een dag onderdelen en auto’s te hebben bekeken werd het rond 17.00 uur weer tijd om richting het noorden te vertrekken. Onderweg nog gegeten in een plaatslijke kebap-zaak waar we de eerste klanten waren! Dat was ook te merken aan de verlichting die wel eens uitviel!
Daarna weer verder richting Assen waar de reis eindigde rond 2 uur.
Gerrit, enorm bedankt voor het goede organiseren van deze Reimsreis. 
Om 13:15 op 31 maart 2012 zaten er al meer dan 30 personen in de kantine van Garage Veldma in Groningen. De koffie en koek smaakten heerlijk. In de garage stonden 15 Tractions en ook nog een paar stonden buiten, omdat die er niet meer bij konden. 
 
We moesten snel aan de slag, was er was de behandeling van drie technische thema's beloofd. Na een korte theoretische inleiding ging Gerrit Jansen de verlichting controleren, mede ter voorbereiding op de tocht naar Engeland, en de sporing van de achterwielen meten. 
 
Jeroen Bernsten ging, ten behoeve van degenen die een stroboscoop hadden gesoldeerd, de merktekens aanbrengen om met behulp van de stroboscoop het ontstekingstijdstip te kunnen controleren. Hij had daartoe in vorm gezette stukjes aluminiumstrip meegebracht die iedereen moest plaatsen onder de smeernippel op het distributiecarter. Dit vormde dan het vaste punt. Verder moest het juiste ontstekingstijdstip worden gemarkeerd op de distributiepoelie. Toen dat allemaal was gedaan bleek helaas dat een aantal stroboscopen niet naar behoren functioneerde. Dat wordt door Jeroen nader onderzocht. 
   
Intussen werkte Gerrit zich het zweet op het voorhoofd met het afstellen de verlichting en het controleren van de achteras.
 
Na gedane arbeid was het weer heerlijk genieten van een hapje en een drankje.
 
Guus dankte Jeroen en Gerrit voor hun inspanningen. En op het laatste moment verscheen ook de eigenaar van Garage Veldma, zodat we die ook nog persoonlijk konden bedanken voor de gastvrijheid.
 
 
Op 21 maart waren 17 leden verschenen in de Skûle te Drachten. Allemaal voorzien van een soldeerbout, verlengsnoeren en andere hulpmiddelen die Jeroen had aanbevolen. 
Gelukkig waren er ook enkele leden die niet mee soldeerden. Want de meesten van ons solderen niet dagelijks en om al die kleine onderdeeltjes netjes aan een printplaatje te solderen vergt veel concentratie. En dan is het wat mooi dat er iemand is die voor de inwendige mens kan zorgen.
 
Jeroen Berntsen voorzag ons allemaal van aluminium kastjes, diodes, transistors, ledjes, draadjes en noem maar op. Met een handleiding en een mondelinge toelichting van de meester zelf ging iedereen aan de slag. Gelukkig kwam Jeroen ook af en toe langs om erop toe te zien dat alles goed ging, dus aan het eind, toen de gebouwde setjes een voor een door Jeroen werden getest, waren er niet zo veel correcties meer nodig. Maar of de stroboscoop eenvoudiger was dan de electronische ontsteking van vorig jaar, of dat we meer ervaring beginnen te krijgen, de meesten begonnen vroeger te vertrekken. 
Op 31 maart zullen we het afstellen van de ontsteking van de Traction kunnen testen!
 
Wij zijn veel dank verschuldigd aan Jeroen, die veel vrije tijd heeft besteed aan het organiseren van deze avond en ons van zijn kennis heeft laten profiteren.
En natuurlijk ook aan Libbe voor het organiseren van de Skûle en de catering.   
Op zondag 22 april heeft de afdeling Noord de landelijke Algemene Ledenvergadering van onze vereniging georganiseerd. 
We hadden gekozen voor de Vesting Bourtange om de leden van de andere afdelingen kennis te laten maken met al het moois dat onze regio te bieden heeft.
Voor de lunch hadden zich 90 personen aangemeld zodat we konden rekenen op een goede opkomst. Uiteindelijk zijn er meer dan 120 personen naar Bourtange getrokken, niet allemaal met een Traction omdat de weergoden ons aardig in de steek hebben gelaten, maar de parkeerruimte op het Pastoorbastion stond aardig vol.
Tijdens de vergadering werd onder andere het Jaarfeest op de Floriade in Venlo gepromoot en liet ons afdelingslid Marcel Ningen zien hoe hij allerlei gegevens over onze auto's digitaal toegangkelijk had gemaakt.
Piet Kok en Pim Wittop Koning werden bedankt voor de vele diensten die zij voor de vereniging hebben verricht en Gjalt van der Molen en Hans Schuring werden in hun plaats tot voorzitter c.q. penningmeester benoemd.
Na afloop van de vergadering hebben beide aftredende bestuursleden hun werkzame periode met een daverende knal afgesloten door het afschieten van een groot kanon op de vesting. Aan het eind van deze ceremonie werden de bezoekers opgewacht door gidsen die hen tijdens een rondleiding prachtige verhalen vertelden over het ontstaan en instandhouden van de vesting.
Ons bestuurslid Jaap Speelman, tevens capitain der artillerie en mede verantwoordelijk voor de organisatie heeft alle lof die we van veel kanten kregen van harte verdiend.