De route die Gerrit en Guus hadden uitgezet voerde langs de pareltjes van het Noord- Groningse Kerkenlandschap. Menno Alkema was bereid gevonden bij diverse kerken een rondleiding te verzorgen zodat alle fraaie aandachtspunten van de gebouwen en hun stichters aan de orde kwamen. Op deze manier keken de deelnemers op een geheel ander wijze naar de gebouwen en hun vaak zeer bijzondere historie.

Via Eenum, Leermens, Oosterwijdwerd, Krewerd, Godlinze, ’t Zandt, Bierum, kwamen we in Marsum. Dit kleine kerkje midden tussen de landerijen was een van de hoogtepunten van de dagtocht. Dit kerkje in een mini gemeenschap van 25 gezinnen stamt uit de twaalfde eeuw en heeft nog zijn originelen pannen “monniken en nonnen”. In de kerk een replica van oud orgeltje waar 2 personen met hun gewicht de blaasbalgen aan het werk moesten zetten. Het bespelen van dit orgel bleek een enorme klus omdat het klavier een geheel eigen indeling heeft.

De rit werd vervolgd naar Termunterzijl waar we in de werkplaats van Danie werden onthaald met heerlijke soep en met hapjes en drankjes uit Martha’s keuken. Natuurlijk mochten we een blik werpen op het restauratieproject van Danie: een B14 commerciale uit de twintiger jaren. De motor en de carrosserie was fraai gerestaureerd en het wachten was op de aankleding van het interieur. Bij als dat moois vergat je bijna te genieten van de heerlijke wijn en andere spiritualia.

Al met al een fantastische dag met mooi weer, fraaie kerken en heerlijke snacks. Danie en Martha zeer bedankt voor jullie gastvrije ontvangst.